Suomen kielen "itse"-sana: käyttö ja väärinkäyttö

Table of contents [expand all] [collapse all]

Tarkoitus

Suomen kielessä on sellainen sana kuin itse.
Nykyään sitä sanaa näkyy harmillisen usein käytettävän ihan väärin.
Tämän sivun tarkoitus on selvittää, miten kyseinen sana oikein toimii.

"Itse" - teon kohde

Room. 12:21: "Älä anna pahan itseäsi voittaa, vaan voita sinä paha hyvällä."
Itse-pronominin taivutus persoonan mukaan (aina mukana omistuspääte (-ni, -si, -nsä/-ään, -mme, -nne:

Akkusatiivi Partitiivi Elatiivi Vastaava persoonapronomini
Yks.1. itseni itseäni itsestäni minä
Yks.2. itsesi itseäsi itsestäsi sinä
Yks.3. itsensä itseään itsestään hän
Mon.1. itsemme itseämme itsestämme me
Mon.2. itsenne itseänne itsestänne te
Mon.3. itsensä itseään itsestään he

Itse-sanaa käytetään akkusatiivissä, partitiivissä yms silloin, kun teon kohde on sama kuin teon suorittaja. Esimerkkejä:

"Itse" - henkilökohtainen asia

"Itse" - ilman muiden apua

Lauseet "nyt saat korjata itse omat sotkusi" ja "kokosin tuon palapelin itse" ovat sikäli samanlaisia, että molemmissa puheenaihe on jotain mikä liittyy suorittajaan. Ensimmäisessä lauseessa sotkut ovat sen joka korjaa, joten korjaaja korjaa itse, ja jälkimmäisessä palapelin omistaja on koonnut sen itse.
Lause "minä kokosin tuon palapelin" on myös aivan oikein, mutta se ei kerro sitä, kenen omistama se palapeli on. Jos mukana on "itse", niin silloin teon kohde on teon suorittajan oma.

"Itse" - puheenaihe

Itse-sanaa käytetään silloin, kun puhuja on puheenaiheen keskipiste.
Lause "itselläni on kissa" on väärin, ellei puheenaiheena ole puhuja, vaan vaikkapa kissat. Lause pitäisi olla muodossa "minulla on kissa".

Itse-pronominin käyttö puhujasta itsestään on sallittua vain, jos puhuja on puheenaihe. Tätä kohtaa nykyään rikotaan hyvin usein. Älä ole itsekäs. Puhe voi lauseesi jälkeen kääntyä kyllä itseesi, mutta ellei se sitä ollut jo valmiiksi, älä käytä itse-sanaa. Onko puheenaihe siis kissat vai sinä itse? Käytä "minä"-sanaa, jos puhut itsestäsi, mutta et ole puheen pääasia.

Esimerkki tilanteesta, johon "itse" sopii: Lause "itse olen sitä mieltä, että siinä on vähän liian haaleat värit" voisi olla taiteilijan sanoma, kun puheenaihe on kyseisen taiteilijan maalaama taulu. Tällöin sana "itse" kytkee puhujan itsensä olennaisesti puheenaiheeseen, ikään kuin taiteilija puhuisi taulunsa puolesta. Ei kukaan muu voi sitä tehdä kuin taiteilija itse.

"Itse" - oma asia

Esimerkki: "Saatan katkaista siirtosi, jos tarvitsen linjaa itse."
Tämä itse-sanan käyttötapa korostaa sitä, että puhuttava asia on puhujan oma. Esimerkkilause on sinällään täysin toimiva ilman tuota "itse"-sanaakin, mutta tällöin epäselväksi jää, miten linjan tarvitseminen voi liittyä siirron katkaisemiseen, ja yleensäkin mistä kumman linjasta on kyse. "Itse"-sanan tehtävä lauseessa on ilmaista, että kyse on omasta linjasta, jota siirto käyttää.

Kohdentava "itse"

Nämä kaksi itse-sanan käyttötapaa ovat kieliteknisesti täsmälleen samanlaisia, mutta mainitsen ne erikseen, jotta ne olisi helpompi ymmärtää.

"Itse" - asian ytimeen

Lause-esimerkki: "pelin alkudemo on kyllä kiva, mutta itse pelistä en pidä".
Tällä tavalla "itse"-sanaa käytetään silloin, kun puhutaan jostain asiasta yleensä ja halutaan viitata siihen asian ytimeen, joka on enemmän tai vähemmän hukkunut jonkin muun siihen liittyvän taakse piiloon. Tuossa esimerkissä puheenaihe oli pelin alkudemo, mutta haluttiin viitata siihen itse peliin, jonka alkudemosta on kyse.

"Itse kuningas" - harvinainen henkilö

"Itse"-sanaa käytetään silloin kun halutaan korostaa jotain henkilöä, jota harvoin näkee. Esimerkkejä: "käsky tuli itse keisarilta", "katsopa, sehän on päivänsankari itse".

"Itse asiassa" - tarkemmin ajatellen

Sana "itse" ilmenee sellaisessa ilmaisussa kuin "itse asiassa". Nuo kaksi sanaa tuossa tarkoituksessa kirjoitetaan aina samalla tavalla peräkkäin, erikseen ja taivuttamatta. Ilmaisua käytetään, kun halutaan selittää syvemmin (uudesta näkökulmasta) puheenaiheena olevaa asiaa. Esimerkki: "Itse asiassa voisinkin lähteä jo nyt."
Poikkeus: "Pysytäänhän nyt itse asiassa, jooko?"
Tämä lauserakenne ei käytä "itse asiassa" -ilmaisua, vaan kehotetaan pysymään asiassa itsessään.

Itse-sanaa käytetään yleensä korostamaan puheenaiheen henkilökohtaisuutta.


Kirjoittanut: 24.12.2001 07:13-09:40,19:50-20:17 Joel Yliluoma (Bisqwit)

Last edited at: 2008-08-18T09:22:51+00:00